subota, 4. travnja 2015.

Kloniranje mamuta je sve bliže stvarnosti !!!


Znanstvenici već godinama raspravljaju o mogućnosti da kloniranjem vrate u život davno izumrle mamute.
No ovih dana u tom području konačno je napravljen velik pomak s riječi na djela - tim američkih genetičara već je uspješno klonirao stanicu slona.
George Church, profesor genetike na Sveučilištu Harvard, i njegovi suradnici nisu uspjeli iz ostataka mamuta sintetizirati cijeli genom ove drevne životinje; umjesto toga odabrali su gene odgovorne za najvažnije mamutske karakteristike kao što su primjerice masno tkivo koje štiti od hladnoće, veličina ušiju, vunasto krzno, duge kljove i sl.
"Dali smo prioritet genima povezanim s otpornošću na hladnoću uključujući dlakavost, veličinu ušiju, potkožne masnoće i posebno hemoglobin" - rekao je Church, piše Tportal.
Znanstvenici smatraju da su mamuti zahvaljujući hemoglobinu uspjeli preživjeti u vrlo hladnoj klimi kakva je na Zemlji vladala prije više tisuća godina.
"Sada imamo funkcionalne stanice slonova s DNK mamuta u njima. Za sada to nismo objavili u znanstvenom časopisu jer nas čeka još posla, no planiramo" - rekao je Church.
Ako američki eksperiment uspije, uskoro bismo mogli vidjeti prve žive mamute nakon 3300 godina.
Tehnika kojom su spojeni dijelovi DNK mamuta s genetskim kodom slona naziva se CRISPR/Cas9. Ona se do sada koristila za stvaranje transgenskih organizama, a sada je prvi put upotrijebljena za rekreiranje izumrlih organizama.
U sljedećem koraku znanstvenici će pokušati modificirati jajne stanice slonova.

1 komentar: