nedjelja, 12. travnja 2015.

MISTERIOZNE KAMENE KUGLE U BOSNI

Turisti i gosti, prijatelji iz cijelog svijeta, zajedno sa eminentnim svjetskim naučnicima i stručnjacima iz raznih oblasti su dočekani od predstavnika općine kao i Udruženja građana SLOGA iz Zavidovića i ispred njih gosp. Halila Muharemovića, i naravno UG Prirodni Park Kamene Kugle Zavidovići.
Delegacija je prošetela Zavidovićima do gradskog parka i izložene kamene kugle gdje su se prisutnima obratili predstavnici općine, Udruženja SLOGA i Prirodnog parka Kamene kugle kao i gosp. Semir Osmanagić.



Nakon toga učesnici konferencije su krenuli ka “Dubokom potoku”, nalazištu kamenih kugli, gdje je Semir Osmanagić održao predavanje prisutnima, a potom je održan i zanimljiv zabavni program za sve prisutne.
Sve je proteklo u dobrom raspoloženju i druženju, i sve u svemu jako zanimljiva posjeta Zavidovićima sa ciljem afirmacije Prirodnog parka Kamene kugle Zavidovići, afirmacije i njegovanja fenomena koji, kako je istaknuto, vremenom mogu označiti BiH na svjetskoj historijsko-kulturoloskoj mapi.
Podsjetimo, na području općine Zavidovići do danas je pronađeno oko 50 kamenih kugli koje se nalaze na 11 različitih lokacija. Fenomen kamenih kugli je rijedak u svijetu. Osim Kostarike i Meksika mnoge su pronađene i u Bosni i Hercegovini.
Prahistorijski fenomen kamenih kugli registrovala je Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” na 20 lokacija širom BiH, te u zapadnoj Srbiji, Sandžaku i istočnoj Hrvatskoj.
U septembru 2006. Fondacija je, u saradnji s Općinom Zavidovići, otvorila arheološki park “Bosanske kamene kugle” na trenutno najvećem nalazištu u Dubokom Potoku, 2 kilometra od centra Zavidovića.
Fondacija je provela odgovarajuće naučne analize zaključujuci da su kugle u Dubokom Potoku lijevane, a na drugim lokacijama oblikovane od vulkanskog i granitnog materijala.
– Desetak lokacija kamenih sfera u Bosni vjerovatno je samo manji postotak njihove stvarne zastupljenosti. Međutim, nakon tisuća godina one se nalaze na nekoliko metara dubine i samo slučajnost će ih izbaciti na površinu: kopanje tunela kroz brdo ili temelja za kuće na dubini od nekoliko metara, pad ogromnih stabala i nestanak korijena iz velikih dubina. Naravno da se neće doznati koliko je tih kugli razbacano po Bosni i gdje su sve njihove lokacije – kazao je Osmanagić.
Podsjetimo, u proteklih nekoliko godina brojni znatiželjnici šeću stazom u Grabu kraj Zavidovića, a obilaze i druga nalazišta. I dive se ljepoti kamenih kugli. A neki traže i nove… Još im se svima ni sastav ne zna, a kamoli kako su nastale, jesu li samo prirodne tvorbe ili su ih izradili (dovršili) ljudi i jesu li ih koristili, u koje svrhe i u koje pradavno doba…

Nema komentara:

Objavi komentar